Типи хмари та хмарних послуг

Хмара — це спосіб отримати потрібну кількість ресурсів віртуально на вимогу, не інвестуючи в нове апаратне або програмне забезпечення. Клієнти платять хмарному провайдеру фіксовану ціну або лише за ресурси, які використовують.

Заповнивши онлайн-форму, користувачі можуть створити обліковий запис і запускати віртуальні сервери або давати ресурси новим програмам.

Типи хмари та хмарних послуг Є різні види хмари — у статті розглянемо їх і зупинимося на кожному детальніше.

SaaS — програмне забезпечення як послуга

Цей тип хмари доставляє програми через інтернет через браузер. Найпопулярніші програми SaaS — це програми Google G Suite: Google Docs, наприклад, і Microsoft Office 365. Зазвичай програми SaaS пропонують розширені опції налаштування та середовища розробки.

IaaS — інфраструктура як послуга

На базовому рівні провайдери типу IaaS пропонують послуги зберігання та обчислення за моделлю «скільки використав — стільки і заплатив».

Повний комплекс послуг основних хмарних провайдерів — це бази даних, що високомасштабуються, віртуальні приватні мережі, аналітика великих даних, інструменти розробки, машинне навчання, контроль додатків.

Серед лідерів цього типу хмари — Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud Platform та IBM Cloud. VPS.ua також надає хмару типу IaaS з елементами PaaS — про цей вид у наступній секції.

Надійний сервер у хмарі на SSD для вебмайстрів і програмістів

PaaS — платформа як послуга

Провайдери типу PaaS надають послуги, заточені під розробників. Salesforce Heroku та Force.com — популярні хмарні провайдери типу PaaS.

Для компаній провайдери PaaS можуть зробити так, щоб програмісти мали готовий доступ до ресурсів і певних послуг, тоді як операційний відділ підтримуватиме інфраструктуру, яка лежить в їх основі.

FaaS — функція як послуга

FaaS — це аналог безсерверних обчислень у хмарі. Він додає ще один рівень абстракції типу PaaS. Це означає, що програмісти ізольовані від усього, що лежить нижче за код.

Замість того, щоб возитися з віртуальними серверами, контейнерами та середовищем розробки, вони можуть завантажити функціональні блоки коду і налаштувати їх так, щоб вони спрацьовували за певної події — коли відправляється форма або завантажується файл.

Всі основні хмарні провайдери пропонують функцію як послугу в інфраструктурі як послуги: AWS Lambda, Azure Functions, Google Cloud Functions та IBM OpenWhisk.

Перевага додатків FaaS — це те, що вони не споживають ресурси, доки не спрацьовує налаштований тригер коду. Це знижує витрати.

Приватна хмара

Приватна хмара скорочує обсяг технологій, що використовуються для публічної хмари IaaS. У результаті він перетворюється на програмне забезпечення, яке може запускатися та працювати в дата-центрі клієнта.

Як і в публічній хмарі, клієнти можуть видавати собі віртуальні ресурси, щоб будувати, тестувати та запускати програми.

Для техів приватна хмара максимально автоматизована. Їм майже не потрібно додавати та керувати ресурсами вручну.

Software Defined Data Center від VMware — найпопулярніше комерційне програмне забезпечення приватної хмари, а OpenStack — лідер відкритого коду.

Гібридна хмара

Гібридна хмара — інтеграція приватної хмари з публічною.

У своєму просунутому варіанті, в гібридній хмарі створюються паралельні середовища. Вони клієнт може вільно переміщати програми між приватною та публічною хмарою.

В інших варіантах гібридної хмари бази даних можуть залишатися в датацентрі клієнта та інтегруватися з додатками публічної хмари.

Публічне API — програмні інтерфейси програми

Публічні API дають програмістам функціонал додатку, до якого вони мають програмний доступ.

Наприклад, коли програмісти створюють вебпрограми, вони часто звертаються до API Google Maps, щоб надати користувачам мапу. Щоб інтегрувати соцмережі до програми, девелопери можуть звернутися до API Twitter, Facebook або LinkedIn.

Будь-який бізнес може надати свій API, щоб клієнти мали доступ до функціонала програми.

iPaaS — платформа інтеграції як послуга

Інтеграція даних важлива для всіх великих компаній — особливо тих, які застосовують модель SaaS масштабовано.

Провайдери iPaaS зазвичай пропонують попередньо вбудовані з’єднувачі, щоб розподіляти дані між популярними програмами типу SaaS і локальними програмами компанії.

Зазвичай, провайдери хмари типу iPaaS фокусуються на сегменті «Бізнес для бізнесу», інтеграціях інтернет-магазинів.

IDaaS — ідентичність як послуга

Найбільша проблема безпеки у хмарі — це особистість користувача, права та дозволи, які він має у приватних та публічних хмарних датацентрах.

Провайдери типу IDaaS підтримують профілі користувачів, ідентифікують їх і дають доступ до ресурсів або додатків, ґрунтуючись на безпековій політиці, групах користувачів та індивідуальних правах.

Okta — лідер хмарної структури типу IDaaS. CA, Centrify, IBM, Microsoft, Oracle, та Ping надають локальні та хмарні рішення.

Платформи спільної роботи

Продукти для спільної роботи команд — Slack, Microsoft Teams та HipChat — стали необхідними платформами, на яких колеги можуть спілкуватися та працювати.

Це доволі прості програми типу SaaS, які підтримують чати, передачу файлів, аудіо та відеоспілкування. Багато з них надають API, щоб спростити інтеграцію з іншими системами та дати можливість програмістам створювати та ділитися доповненнями, які покращують існуючий функціонал.

Вертикальна хмара

Провайдери вертикальної хмари надають компаніям програми з функціоналом та ресурсами, заточеними під сферу бізнесу.

Наприклад: продукт сфери охорони здоров’я матиме інструменти для роботи з електронними медкартами або медичними знімками.

Безпека у хмарі

Основна претензія до хмари — це проблема безпеки. Хоча великі хмарні провайдери показують, що вони набагато рідше страждають від атак, ніж середньостатистичні датацентри.

Більш суттєва проблема — це інтеграція політики безпеки та управління профілями користувачами між клієнтами та провайдерами публічної хмари. Крім того, іноді законодавство країн забороняє клієнтам віддавати конфіденційні дані зовні.

Переваги хмари

Основний плюс хмари — те, що знижується час випуску додатків, які потрібно динамічно масштабувати. Крім цього, у хмарі постійно з’являються нові фішки, які можна впроваджувати в додатки: машинне навчання, підключення до інтернету речей.

Хмара також надає архітектуру мікросервісів, контейнери Linux для портативності додатків та програми для керування контейнерами як Kubernetes, наприклад.

Читайте також статтю з подробицями про хмару VPS.ua.

Джерело: стаття у виданні InfoWorld

Валерия

Керую контент-напрямком, працюю у сфері маркетингу та редактури 4 роки.