Чому операційна система Linux безпечніша за Windows і Mac OS

Спочатку не забувайте про базові правила безпеки в компанії.

  • Не використовуйте рутовий пароль.
  • Вчіть користувачів використовувати складні паролі та користуватися такими інструментами, як LastPass.

Усі рішення, які ви приймаєте для комп’ютерних систем у компанії, впливають на безпеку. Тому ОС також впливає на неї.

Яка ОС безпечніша

Не дуже безпечний Windows

За оцінками статистики NetMarketShare, 88% комп’ютерів у мережі використовують Windows.

Компанія Microsoft продовжує підвищувати безпеку системи. Серед покращень: компанія переписала код ОС, додала свій антивірус, покращила фаєрволи, ввела архітектуру пісочниці, де програми не можуть отримати доступ до пам’яті ОС та інших програм.

Але основна проблема безпеки в тому, що Windows — найпопулярніша ОС. Безпека ОС залежить в основному від кількості людей, які її встановлюють собі на комп’ютери. Windows дає виробникам шкідливого програмного забезпечення простір для дій. Найгучніші атаки шкідливого ПЗ — WannaCry, Melissa, — були спрямовані саме на Windows-системи.

Трой Вілкінсон, гендиректор компанії Axiom Cyber Solutions каже: «ОС Windows завжди буде наприкінці рейтингу безпеки — в основному через кількість людей, які їй користуються».

Більш безпечна macOS X

Якщо найпопулярніша ОС — найчастіша мета атак, логічно припустити, що менш поширений варіант буде безпечнішим.

Трой Вілкінсон каже, що macOS X «загалом безпечніше, ніж Windows. Раніше macOS вважалася повністю безпечною з невеликим ризиком уразливостей. Але за останні роки з’явилися хакери, які навчилися робити шкідливе програмне забезпечення, спрямоване проти macOS».

Висновок: macOS X безпечніша, ніж Windows, але не невразлива, як було раніше.

Переможець у категорії безпеки — Linux

Експерти погоджуються, що Linux — найбезпечніша ОС. Це найпопулярніша ОС на серверах. Але якщо говорити про корпоративне використання, то компанії не поспішають впроваджувати її для співробітників.

Якщо ви вирішите використати Linux, потрібно буде вибрати певний дистрибутив. Користувачі у вашій компанії хотітимуть більш-менш зрозумілий інтерфейс, а ви будете боротися за безпеку. Проблема в тому, щоб користуватися Linux, потрібно бути більш-менш просунутим користувачем — ця ОС не для всіх.

Відмінна риса безпеки Linux — відкритий код. Те, що програмісти можуть читати та коментувати код один одного, може здатися небезпечним. Але це не так. Саме те, що у Linux відкритий код, робить його найбезпечнішою ОС. Кожен може переглянути код і переконатися, що в ньому немає багів або секретних ходів — вся спільнота технарів забезпечує безпеку Linux.

Katherine Noyes у статті PC World пояснює: «Microsoft може скільки завгодно хвалитися своєю армією найнятих програмістів, але навряд чи їхня команда порівняється зі всесвітньою базою програмістів-користувачів Linux».

Інший фактор безпеки Linux, про який говорить PC World: у Linux краще налаштована модель дозволів. У Windows користувачам зазвичай дають адмінський доступ за умовчанням. На Linux навпаки: там рутовий доступ дуже обмежений.

Третій фактор безпеки Linux — кількість дистрибутивів. Деякі з них спеціально розроблені таким чином, щоб протистояти специфічним атакам.

Джерело: стаття у виданні Computer World

Валерия

Керую контент-напрямком, працюю у сфері маркетингу та редактури 4 роки.