Корисні програми для Ubuntu

Охопити всі корисні програми для Ubuntu в одній статті неможливо: їх величезна кількість. Тому виділимо основний набір програм для Ubuntu за такими категоріями:

  • Браузери.
  • Відео та аудіо.
  • Офісні пакети.
  • Графічні програми.
  • Файлові менеджери.

програми для linux ubuntu

Відразу обмовимося, що термін «програми ubuntu» — це умовність. Програми для Ubuntu Linux працюють на всіх інших дистрибутивах Linux нітрохи не гірше та спеціально для Ubuntu не створюються.

В огляді розглянемо програми, встановлені на Ubuntu Linux 18.04 LTS. Мітка LTS означає, що цей випуск «тривалої підтримки» буде актуальним до 2023-го року.

Браузери

Браузерів для Ubuntu є багато. Але на практиці використовувати варто найвідоміші: Google Chrome та Mozilla Firefox.

Інтерфейс Google Chrome нічим не відрізняється від Windows-версії:

софт ubuntu

Функціонал браузера також ідентичний версіям для Windows та MacOS. Якщо ви використовуєте GMail, Facebook або ще якісь важкі вебдодатки, вам насамперед варто встановити саме цю програму.

На відміну від багатьох інших дистрибутивів Linux, для Ubuntu інсталяційні пакети готує та супроводжує сама корпорація Google. І тому браузер Chrome входить до набору програм для Ubuntu за номером один.

Основним суперником у Google Chrome, як і раніше, залишається Mozilla Firefox. Колись Firefox був єдиним доступним браузером з високою якістю підтримуваних стандартів і входив у найкращі програми для Ubuntu. Цей браузер і зараз встановлюється як основний. Він втратив колишню популярність і перетворився на інструмент для завантаження Google Chrome.

Як і його суперник Chrome, версії Firefox для Ubuntu та Windows практично не відрізняються:

все для ubuntu

Обидва браузери майже рівноцінні, підходять для персонального використання: для вебсерфінгу, онлайн-сервісів, наприклад, обслуговування в банках та інших платіжних системах, перегляду відео тощо. З їхньою допомогою можна вирішувати корпоративні завдання: виконання операцій в інтранет-порталах, ведення корпоративних блогів, робота з трекерами завдань та багато іншого.

У кожного з цих браузерів є свої слабкі та сильні сторони: Firefox економніший у витрачанні ресурсів пам’яті, але при цьому трохи повільніший, ніж Chrome. Зате на відміну від Chrome Firefox має апаратну підтримку обробки відео. В результаті на високоякісному відео 4k формату Firefox набагато менше використовує ресурси центрального процесора, не перегріває комп’ютер. Що дуже актуально для ноутбуків.

Можна сміливо рекомендувати ці браузери до одночасного використання, варіюючи їх залежно від завдання, що виконується.

Тестуйте VPS-сервер перші 30 днів за $1
  • Памʼять: 4096 МБ
  • Диск: 50 ГБ SSD
  • Трафік: Безліміт
  • CPU: 2 ядра

Відео та аудіо

Про відеософт для Ubuntu можна написати окремий огляд, тому розглянемо найвідоміші варіанти.

Найвідомішим відеоплеєром по праву вважається VLC:

програми для лінукс ubuntu

Цей Ubuntu додаток підтримує майже всі відомі формати, інтегрується з радіостанціями, конвертує та записує відео, має безліч плагінів та розширень тощо. Це своєрідний швейцарський ніж для роботи з відео.

Але якщо ви дивитеся відео рідко, то вам цілком може підійти і простий відеопрогравач Videos, який встановлюється у складі «програми для Linux Ubuntu» за замовчуванням:

найкращі програми для ubuntu

Хоча інтерфейс у програми і мінімальний, переглянути відеофайл у ньому нескладно. Всі відеоплеєри в Ubuntu використовують загальний набір кодеків, тому більшість відеофайлів будуть однаково доступні для перегляду в будь-якому відеоплеєрі.

Корисні програми для Ubuntu включають безліч різноманітних аудіоплеєрів: Rythmbox, Clementine, DeaDBeef, CMUS, Spotify, Audacious — і це далеко не повний перелік. Розглянемо пару.

Rythmbox — аудіоплеєр, який постачається за замовчуванням в Ubuntu. Досить потужний додаток: дозволяє не тільки програвати музику, а й каталогізувати її, створювати плейлисти, має безліч плагінів, що розширюють функціонал, і інтеграцію з Last.fm і SoundCloud.

програми для ubuntu linux

Інший плеєр, на який варто звернути увагу серед Ubuntu софту, це QMMX. Він не настільки величезний за функціоналом, як Rhytmobox, зате у нього є цікава особливість — його інтерфейс повністю кастомізований і можна використовувати теми WinAmp, найбільш відомого серед аудіоплеєрів.

софт під ubuntu

Тим, хто застав початок епохи цифрового аудіо, така програма для Ubuntu напевно сподобається.

Як і відеоплеєри, програми для відтворення аудіофайлів використовують одні й ті ж кодеки для відтворення. Можливості програвання різних аудіо форматів у них однакові. Що вибирати, залежить від вимог та очікувань від функціоналу.

Якщо у вас музика — серйозне хобі, і ви любите її каталогізувати альбомами, варто придивитися до Rhytmobox. А якщо ви звикли «по-старому» накидати у віконце плеєра пісень і крутити їх по колу, то підійде будь-який нескладний плеєр типу QMMX.

Офісні пакети

Програми Ubuntu підходять і для офісної діяльності. Є кілька офісних пакетів, які в тій чи іншій мірі схожі на MS Office за функціоналом: KOffice, GNOME Office, OpenOffice і, звичайно ж, LibreOffice. Останній лідирує серед них, хоч і починався як переробка OpenOffice.

soft для ubuntu

За замовчуванням в Ubuntu він поставляється в урізаному вигляді — редактор тексту LO Writer та електронні таблиці Calc. Щоб довстановлювати необхідні компоненти LibreOffice, потрібно завантажити програми для Ubuntu у програмі Software Center.

LibreOffice надає практично ті самі можливості, що й MS Office: створити, перевірити та роздрукувати складний документ, обробити дані в електронних таблицях, намалювати презентацію. Сумісність за форматами файлів із MS Office робить цей пакет гідним альтернативним рішенням для офісної роботи.

Якщо до порівняння офісних пакетів підходити неупереджено, то є два повноцінні рішення серед Ubuntu програм — OpenOffice та LibreOffice. При цьому активно розвивається та часто випускається з новими версіями лише LibreOffice. Тому в цьому сегменті особливо й вибору немає — офісний пакет — це дуже складний комплекс програм, розробка якого під силу лише великій організації.

Графічні програми

Графічні програми для Ubuntu також численні. Для простого редагування картинок можна скористатися програмою KolourPaint, яка відмінно замінює MS Paint.

програми linux ubuntu

Більш складні ефекти та варіанти обробки зображень виконує програма GIMP, яка ближче до можливостей до Adobe Photoshop.

ubuntu програми

Це лише два з величезної кількості редакторів растрової графіки, які належать до необхідних програм для Ubuntu. Детальний список доступний в Ubuntu Software Center.

Редакторів векторної графіки для Ubuntu є набагато менше. Найбільш відомим є Inkscape — спеціалізований редактор SVG графіки.

ubuntu програми

Inkscape орієнтований на створення екранної векторної графіки для вебсторінок і успішно використовується в багатьох прикладних областях, що вимагають масштабовану графіку.

Другий найбільш відомий векторний редактор – sK1. Він оснащений функціоналом, затребуваним у підготовці перед друком, подібний до ідеології з CorelDRAW.

програми під ubuntu

У програмі можна створювати складні багатосторінкові макети, виводити їх на друк і формувати кольорові файли для професійного друку.

Файлові менеджери

Ці програми для Ubuntu Linux також представлені у широкому асортименті. Розглянемо кілька із них.

Штатним файловим менеджером в Ubuntu вважається Nautilus. Додаток має всі властивості повноцінного файлового менеджера як для локальної роботи, так і для доступу до віддалених комп’ютерів.

скачати програми для ubuntu

Більш швидким та легковажним варіантом є Thunar.

скачати софт для ubuntu

У консолі є аналог широко відомого Norton Commander, який співзвучно називається Midnight Commander.

Це огляд потрібних програм для Ubuntu, які часто використовуються в повсякденній практиці. Більш повне уявлення про доступні для завантаження програми можна отримати в штатному додатку Ubuntu Software Center, де програми розсортовані за категоріями та в багатьох випадках можна підібрати аналоги додатків, які є на платформі Windows.

потрібні програми для ubuntu

Насамкінець ще раз нагадаємо, що програми для Linux Ubuntu відрізняються у своїй організації від того, до чого звикли користувачі MS WIndows. Користувачу-початківцю варто встановлювати нові програми для Ubuntu тільки з Ubuntu Software Center. Не рекомендується шукати їх на сайтах в інтернеті — особливо якщо плануєте збирати програму з вихідних кодів без досвіду в цій справі.

Читайте також:

Krzysztof Bronski