Найкращі дистрибутиви Linux для програмістів у 2022 році

Більш популярні версії Linux, такі як Ubuntu, фокусуються на тому, щоб покращувати досвід користувача, автоматично оновлюючи пакети та надаючи ресурсомісткі версії ОС із графічним інтерфейсом.

У цьому посібнику ми розповімо про дистрибутиви ОС, які програмісти можуть кастомізувати під себе.

Найкращі дистрибутиви Linux
Arch Linux

Arch Linux надає великий функціонал кастомізації під час установки. Це дозволяє вам завантажувати та встановлювати потрібні пакети.

Цей дистрибутив не для новачків. Ви можете встановити мінімальний набір програм на машину за допомогою Arch Build System і Arch User Repository. Це знижує ризик того, що якась програма втрутиться у ваш код.

Завантажити Arch Linux

Debian

Debian — один із найстаріших і найстабільніших дистрибутивів Linux. Усі програми, включені до Debian, повинні відповідати стандартам безкоштовного програмного забезпечення Debian.

Пакети акуратно вибираються та тестуються у гілці Stable Debian. Це означає, що навіть якшо деякі з них застарілі, вони точно стабільні. Це бездоганна ОС для програмістів.

На сайті Debian є багато посібників, включаючи розділ програмування. У ньому розповідається про те, як створити скрипт, скомпілювати його та за допомогою Autoconf дозволити скриптам компілюватись на інших дистрибутивах Linux.

Завантажити Debian

Raspbian

Raspbian — дефолтна ОС, яка включена до Raspberry Pi. Так як Pi був розроблений як освітній інструмент, Raspbian — відмінна ОС для тих, хто хоче почати писати код.

На сайті Raspberry Pi викладено багато посібників про те, як використовувати візуальний інструмент програмування Scratch. Його використовують, щоб створювати анімацію та ігри. Є також чудовий розділ про те, як почати працювати з Python.

Молодші програмісти можуть почати вивчати мову програмування для Minecraft Pi. Це міні-версія дуже популярної гри в пісочниці.

Завантажити Raspbian

Gentoo

Gentoo іноді називають мета-дистрибутивом, оскільки користувачі завантажують та компілюють її вихідний код вручну, як хочуть. Це не тільки чудово підходить під вимоги апаратного забезпечення вашої машини. Це також дозволяє вибирати, яку версію пакетів встановлювати.

Gentoo має свою вікі, в якій ви знайдете багато корисної інформації — включаючи Gentoo Handbook.

Завантажити Gentoo

Ubuntu

На відміну від голих дистрибутивів таких як Arch Linux і Gentoo, Ubuntu — ідеальна ОС для початківців. Вона має десктопний інтерфейс, і вона автоматично оновлюється.

Ubuntu тепер підтримує формат упаковки додатків snaps за допомогою інструменту Snapcraft. Він дозволяє писати програми мовою програмування, яка вам підходить, і упаковати їх з усіма необхідними залежностями. За більш детальною інформацією заходьте на портал Ubuntu Developer.

Завантажити Ubuntu

Тестуйте VPS-сервер перші 30 днів за $1
  • Памʼять: 4096 МБ
  • Диск: 50 ГБ SSD
  • Трафік: Безліміт
  • CPU: 2 ядра

Fedora

Fedora — похідний дистрибутив від Red Hat Linux. Крім того, що його дуже легко налаштовувати та встановлювати, Fedora також має окремий Developer Portal. Натисніть на «Start a Project», щоб переглянути посібники з програмування, командного рядка, десктопних та мобільних програм.

Репозиторії Fedora також включають Eclipse, повнофункціональне та мультимовне внутрішнє середовище розробки. Eclipse насамперед відомий Java, але він також підходить для розробки на C/C++ та PHP. Ви також можете розширювати функціонал Eclipse за допомогою плагінів.

Завантажити Fedora

OpenSUSE

OpenSUSE — дистрибутив, спеціально розроблений для розробників ПЗ та системних адміністраторів. Його легко встановлювати та налаштовувати завдяки інтегрованому інструменту YaST. Цей інструмент дозволяє встановлювати всі необхідні програмістам ‘-devel’ пакети в один клік.

OpenSUSE поставляється встановленим — до нього включені всі базові інструменти, які можуть знадобитися програмістам. Це текстові редактори Vim і Emacs, такі автоматизовані інструменти, як CMake та інструменти, що пакують, як, наприклад, RPM. ОС також включає OBS — інструмент, за допомогою якого програмісти створюють програмне забезпечення для різних дистрибутивів і платформ.

Завантажити OpenSUSE

CentOS

Як і Fedora, CentOS — безкоштовний варіант комерційної версії Linux Red Hat.
CentOS — дуже стабільна система.

Репозиторій CentOS включає Developer Toolset, який надає набір основних інструментів програмування.

Для програмістів є платформа з XEN-віртуалізацією. За допомогою неї можна структурувати проєкти та безпечно запускати програми всередині віртуальної машини. Ви можете знайти інструкції про те, як це робити, та інші корисні лайфхаки для програмістів у вікі CentOS.

Завантажити CentOS

Solus

Solus — дистрибутив Linux унікальний тим, що він ґрунтується на моделі контрольованого плаваючого релізу. Це означає, що після того, як ви встановлюєте ОС, ви можете продовжувати встановлювати окремі оновлення для неї, замість того, щоб оновлювати ОС повністю. Solus намагається не встановлювати нові пакети та ПЗ у стадії бета, щоб підтримувати стабільність системи.

Solus підтримує кілька редакторів і внутрішніх середовищ розробки, таких як Atom, Idea та Gnome Builder, а також Git GU та GitKraken. На сайті Solus говориться, що ОС підтримує безліч мов програмування — наприклад, Go, Rust, PHP, Node.js та Ruby.

Завантажити Solus

Puppy Linux

Puppy Linux — дуже легкий дистрибутив на Ubuntu чи Slackware. Уся ОС важить близько 330 МБ. Це означає, що вона може повністю запускатися в RAM і встановлюватися на звичайний жорсткий диск. До неї входить мінімальна кількість пакетів, куди ви можете додати свої, наприклад, пакети ‘devx’, до яких входять різні інструменти програмування.

У Puppy Linux докладно описуються мови програмування, які підтримує ОС. Одна з примітних мов — BaCon, яка може перетворювати код, написаний на BASIC, в C. Вікі також мають добірку інструкцій про те, як писати скрипти Bash і почати писати на Python.

Завантажити Puppy Linux

Джерело: стаття у виданні Techradar

Валерия

Керую контент-напрямком, працюю у сфері маркетингу та редактури 4 роки.