Що таке хмарні технології та їхня користь для бізнесу

Ми щодня користуємося хмарними технологіями, а сама фраза «я зберігаю дані у хмарі» мало кого вводить у ступор. Незважаючи на це саме поняття залишається розмитим і абстрактним.

У цій статті розберемося, що стоїть за хмарними обчисленнями, як влаштована хмара, які можливості вона дає, поговоримо про недоліки та перспективи технології.

Хмарні технології та їх користь для бізнесу

Що таке хмарні технології

Якщо підійти з технічного боку, хмарні технології — спосіб організації фізичних і програмних засобів, а також набір інструментів, за допомогою яких користувач отримує обчислювальні потужності, щоб виконувати завдання, що стоять перед ним.

Хмарні обчислення — це ресурс, який користувач отримує у вигляді сервісу, та працює з ним віддалено. Це означає, що щоб робити обчислення та обробляти інформацію, ви використовуєте не потужності свого комп’ютера, а сторонні. Наприклад, хмарні послуги — це:

  • пошта: gmail, hotmail;
  • віддалена робота з документами: Google документи, Office Web Apps;
  • зберігання даних: Google Drive, OneDrive, Dropbox;
  • редагування зображень у режимі реального часу: Figma;
  • сервіси для створення нотаток, спільної роботи над завданнями: Trello, Jira, Evernote;
  • онлайн-магазини додатків: Google Play, App Store та Microsoft Store;
  • хмарний хостинг — розміщення свого сайту в «хмарі».

Перераховані сервіси мають набір послуг для рядових користувачів і хмарні рішення для бізнесу. У першому випадку ви отримуєте мінімальний набір функцій, якого вистачить для повсякденних завдань. Для роботи підприємства потрібний хмарний сервіс для бізнесу, тому що функціонал там ширший.

Як працюють хмарні технології

Хоча хмару представляють як щось абстрактне, за нею стоїть цілком конкретний набір «заліза», програмного забезпечення та своєї архітектури.

Хмарні обчислення будують на базі серверного та мережного обладнання. Устаткування об’єднане програмним рішенням і в ньому є інтерфейс користувача для керування послугою.

Щоб зрозуміти, як працюють хмарні технології, уявіть прохолодне приміщення, де у спеціальних шафах розміщені сервери — потужні комп’ютери з великим запасом пам’яті та дисків для зберігання та обробки інформації. Щоб користувач отримав доступ до цих комп’ютерів, у них встановлено мережеве обладнання — свитчі, роутери, комутатори.

Кожна одиниця устаткування може працювати самостійно. Хмарні системи — це коли всі елементи працюють як єдине ціле, як добре налагоджений механізм. Щоб хмарний сервіс працював саме так, йому потрібен набір спеціального програмного забезпечення, яке як диригент керуватиме всіма процесами.

Кінцевий користувач бачить готовий продукт — можливість відкрити сайт і скористатися сервісом: перевірити пошту, встановити програму на телефон, керувати проєктом або отримати доступ до віддаленої бази даних.

Можливості хмари: види послуг

Компанії надають хмарні послуги для бізнесу та окремих користувачів як сервіс. Для зручності види сервісів позначають абревіатурою. Найпоширеніші з них:

  • SaaS — Software as a Service, або ПЗ як сервіс;
  • PaaS — Platform as a Service, або платформа як сервіс;
  • IaaS — Infrastructure as a Service, або інфраструктура як сервіс;
  • FaaS — Function as a service, або функція як сервіс.

SaaS

Тут ховається Software as a Service, буквально програмне забезпечення як сервіс. Клієнт використовує програмне забезпечення провайдера, яке працює в хмарній інфраструктурі. При цьому підході створюються облікові записи клієнта: в пошті, курсах, інструментах для дизайнерів, в календарі. Завдяки цьому програми доступні з будь-яких пристроїв.

Хоча під SaaS за умовчанням мають на увазі саме програмний продукт, за цією абревіатурою може стояти Storage-as-a-Service або зберігання як сервіс. Хмарні ресурси також використовують для зберігання даних, наприклад, Google Drive, Dropbox.

PaaS

Platform as a Service — ви отримуєте комп’ютерну платформу, аналог комп’ютера з операційною системою, яку використовуєте для розгортання своїх додатків.

PaaS як Process as a Service, або процес як сервіс — все частіше йде з приставкою Business — використовує хмарні ресурси для управління та автоматизації складних бізнес-процесів.

IaaS

Infrastructure as a Service — інфраструктура як сервіс — передбачає, що ви отримуєте буквально шматочок хмарної інфраструктури, в якому самі встановлюєте потрібні програми.

Information as a Service, або інформація як сервіс, відкриває доступ до масиву інформації, що швидко змінюється. Сюди можна зарахувати біржові котирування, курси валют.

FaaS

Function as a service — функція як сервіс — дозволяє розробляти, запускати програмні продукти та керувати ними. Основна особливість — запускає певні функції у момент, коли виконується задана умова.

Ще одна відмінність у тому, що з вас знімають не абонплату за місяць, а гроші за обсяг дискового простору, що використовується, і кількість операцій на місяць, тобто за активний час користування.

Приватна, публічна хмара та їх комбінація

За способом використання хмари виділяють такі види:

  • приватна;
  • публічна;
  • гібридна.

Публічна хмара — це інфраструктура, яка доступна великій кількості компаній і сервісів. Cloud-хостинг за своєю суттю і є публічна хмара. Такий хмарний хостинг ви можете спробувати на VPS.ua.

Приватну хмару створюють та підтримують для конкретної організації, яка видає доступ своїм користувачам. Власником платформи буде або сама організація, або постачальник послуг.

У разі гібридної хмари частина ресурсів виділяється для загального користування, а частину «бронюють» для окремого замовника.

Переваги та недоліки хмарних обчислень

Хмарний сервіс — це технологія, яка покликана спростити життя та зробити сервіси доступнішими.

Головні переваги хмарних технологій:

  • можливість працювати з особистими акаунтами та даними з будь-якого пристрою;
  • не потрібно зберігати інформацію на флешку чи інший накопичувач;
  • декілька користувачів можуть одночасно редагувати документи та файли;
  • хмарні сервіси працюють у браузері, тому не має значення, яка операційна система стоїть на вашому телефоні, планшеті чи комп’ютері;
  • інформація зберігається на хмарному сервері — навіть якщо ПК або телефон зламається, ви не втратите дані;
  • ви користуєтеся найсвіжішою версією програми: постачальник послуги сам стежить за її оновленням;
  • можете ділитися інформацією віддалено, не надсилаючи великий обсяг даних, наприклад, надати доступ до папки з документами або фотографіями;
  • не потрібно купувати потужний комп’ютер для розробки та розгортання програм — користуйтеся можливостями хмари та заощаджуйте;
  • не потрібно бути гуру програмування та адміністрування — хмарні обчислення доступні як людям з досвідом, так і для чайників.

Основні мінуси:

  • потрібний стабільний інтернет — без нього не скористаєтеся послугою;
  • не будь-який продукт можна налаштувати під свої цілі та завдання;
  • хоча провайдери надійно захищають хмару, завжди є ризик злому;
  • створювати свою хмару дорого, тому малим підприємствам вигідніше користуватися приватною хмарою або навіть публічною, якщо йдеться про приватних підприємців;
  • багато послуг доступні безплатно, але не факт, що вони будуть такими завжди. Подумайте, чи готові потенційно платити за послугу та скільки.

Поки що переваги хмарних технологій переважують їхні недоліки та несуть більше вигоди, ніж ризиків.

Хмарні рішення для бізнесу

Переважна більшість хмарних послуг доступна в розширеному варіанті — для бізнесу. Наприклад, ви користуєтеся безкоштовним особистим Google Drive. Аналогічний Google Drive, але з ширшим набором функцій використовують дрібні та середні підприємства. Так вони одержують готове рішення для роботи з документацією, зручний доступ до неї співробітників та можливість налаштувати права доступу.

Так само використовують Trello та Evernote для особистих записів та корпоративний варіант для спільної роботи над завданнями.

Але крім організації адміністративної роботи та зберігання даних, бізнес має інші потреби. Розглянемо докладніше, що таке послуги для бізнесу, якими вони бувають, і які компанії можуть використовувати хмарні технології.

Кому потрібна хмара

Хмарні рішення використовують малі та великі організації у різних сферах. Цілі у них теж різні:

  • резервне копіювання даних із подальшим їх відновленням;
  • розробка та тестування програм;
  • аналіз великих масивів інформації;
  • робота з електронною поштою та налаштування віддалених робочих столів;
  • зберігання програм для кінцевого користувача.

Компанії по-різному використовують переваги хмари. Розробники відеоігор відкрили для своїх користувачів можливість грати по мережі та спілкуватися між собою. Фінансові компанії відстежують шахрайські схеми як реального часу. Охоронні організації та власники магазинів бачать, що відбувається у торговому залі та оперативно реагують на ситуацію. Але хмара використовує не лише з цією метою.

Надійний сервер у хмарі на SSD для вебмайстрів і програмістів

Хмарні послуги для бізнесу

SaaS, PaaS та IaaS, про які ми говорили вище, відрізняються тим, наскільки сильно ви можете впливати на роботу хмари.

Якщо ви бізнес-користувач і купуєте програмне забезпечення як послугу, SaaS, то можливостей вплинути на її роботу мінімум. Можна налаштувати її під свої потреби або звернутися до постачальника з проханням додати якийсь функціонал. Коли таких запитів набереться достатня кількість, її впровадять (чи ні). Якість роботи програмного продукту та доступність даних також залежать від постачальника.

Великий плюс SaaS як послуги для бізнесу — не потрібно розбиратися в технічних деталях або наймати спеціаліста, який підтримуватиме працездатність програми.

Приклади рішень для бізнесу:

  • Microsoft Office 365 та Google Drive;
  • хмарні обчислення для складського обліку;
  • адміністрування бізнес-процесів, наприклад, інструменти Бітрікс24;
  • збір статистики Google Analytics та платформа для маркетингу.

PaaS — платформа як послуга — підходить для розробників. Купуючи певний обсяг ресурсів — оперативної пам’яті, дискового сховища, центрального процесора — отримуєте свій комп’ютер у хмарі. Тут можете встановлювати, налаштовувати та додавати будь-яке ПЗ.

Платформи надають великі постачальники послуг, завдяки чому ваш віртуальний комп’ютер буде швидко та стабільно працювати. Плюс у тому, що не обов’язково визначати обсяг ресурсів, які знадобляться в майбутньому. Якщо потрібно розширити масштаби, це легко зробити в хмарі.

Багато провайдерів пропонують тарифні плани, де ви оплачуєте лише обсяг використаних ресурсів: пам’яті, місця на диску та кількість операцій.

Такий тип послуги підходить найчастіше середньому та великому бізнесу: щоб створити не один віртуальний сервер, а наприклад, групу серверів і запустити серйозну програму, потрібні великі ресурси, за які доведеться платити.

Оскільки компанія сама налаштовує всі складові, потрібно наймати штат фахівців, які цим займатимуться.

Приклади послуг для бізнесу:

  • обчислювальні потужності;
  • хостинг додатків;
  • бази даних;
  • сховища даних.

Найбільш популярні постачальники послуг у цьому напрямі: Amazon Web Services, Windows Azure, Google Cloud Platform.

IaaS — інфраструктура як послуга — означає, що ви орендуєте сервер: виділений фізичний, віртуальний чи навіть віртуальний датацентр. Варіант підходить для досвідчених IT-фахівців чи компаній, у штаті яких такі є.

Постачальник послуги забезпечує стабільну роботу заліза та програм віртуалізації. Ви отримуєте налаштований сервер та доступ до управління, а також право встановити будь-яку операційну систему, програми та самостійно ними керувати.

Якщо сервер перестав підходити, можна змінити його на інший, не переживаючи, що витратилися на обладнання.

Послуги IaaS пропонують хостинг-провайдери, в тому числі HOSTiQ.ua.

Майбутнє хмарних технологій

Складно передбачити, як розвиватиметься технологія, тому розглянемо тенденції, що намітилися.

Підприємства уникають купівлі обладнання і воліють розміщувати обчислювальні ресурси у хмарі. У майбутньому ця тенденція збережеться та посилиться.

На ринок IT загалом та хмарний ринок зокрема виходить все більше провайдерів, тому зростає конкуренція, що на користь кінцевому користувачеві, адже послуги дешевшають.

З приходом ідеї BYOD — Bring Your Own Device — співробітники пересіли зі стаціонарних комп’ютерів на ноутбуки та планшети, стали менше залежати від фізичного місця роботи. Тенденція така, що дедалі більше людей воліють працювати з дому чи коворкінгу, що додає мобільності. Сама потреба утримувати офіс знижується, а такий тренд як цифрове кочівництво набирає популярності.

Позитивний момент для локальних провайдерів — довіра та інтерес до них зростають. Років п’ять тому багато хто орієнтувався на світових гігантів у хмарній індустрії, зараз «більше» не означає вигідніше та зручніше. Місцевому хостеру простіше адаптувати послуги під потреби ринку, а отже, простіше завоювати аудиторію, надавши зручний продукт.

Вже поширене таке поняття як інтернет речей, коли домашні пристрої взаємодіють між собою через інтернет без участі людини або з мінімальним втручанням. Можливість увімкнути мультиварку, закип’ятити чайник або нагріти бойлер до вашого приходу додому виглядає все привабливіше. На це є попит, а отже напрямок розвиватиметься.

Інтерес до хмарних обчислень продовжуватиме зростати, а технологія продовжить розвиватися. Водночас у клієнтів зростуть вимоги до якості послуг, а у постачальників — відповідальність перед клієнтами. Чим більша частина роботи та повсякденного життя зав’язана на хмарі, тим дорожче ціна помилки та вартість хвилини простою.

Що запам’ятати про хмарні технології

  • Хмара буває публічною, приватною та гібридною.
  • Хмарні технології об’єднують набір послуг, які надають у вигляді програмного забезпечення, платформи чи інфраструктури.
  • Чим більше провайдер дозволяє впливати на функціонал послуги, тим більше знань та вмінь потрібно від вас.
  • Завдяки хмарі можна віддалено працювати з документами та поштою, писати програми, створювати власні віртуальні комп’ютери.
  • Дані можна зберігати дані віддалено, не займаючи місце на стаціонарному комп’ютері, та користуватися ними у будь-який час.
  • Бізнес все більшу частину ресурсів переносить у хмару, скорочуючи витрати.
  • Хмарний хостинг стає більш затребуваним. Компанії, у тому числі vps.ua, нарощують потужності та розробляють більш досконалі системи для безперебійної роботи сервісів.

Яна Запорожская

Виконує роль Scrum-майстра у технічних командах, веде проєкти, налаштовує процеси та стежить, щоб вони працювали. Любить порядок, тайм-менеджмент та спілкування з людьми.