CDP бекапи: як краще перебдіти

Один з найважливіших елементів у процесі створення та підтримки функціонування будь-якого проєкту — це резервне копіювання. В силу багатьох обставин, як-от: злом внаслідок невчасного оновлення CMS, помилково видалений файл, проблеми з фізичним сервером, на якому розміщений ресурс — час, витрачений на вдосконалення ресурсу, може бути безповоротно втрачено. Уберегти ваші дані та нерви від впливу подібних факторів допоможуть регулярні бекапи. Першим сервісом, який надається для резервного копіювання VPS, є сервіс FTP-бекапів. Фактично на сервері бекапів існує окремий обліковий запис кожного користувача. Відповідно, користувач може завантажувати будь-які дані на сервер бекапів за протоколом FTP. При налаштуванні резервного копіювання VPS без контрольної панелі потрібна наявність скриптів, що виконують архівування та відправку файлів по FTP, створення завдань для демона crond. Ці скрипти можуть призвести до підвищення навантаження на дискову підсистему та мережу, а, відповідно, і до більш повільної роботи VPS.

У зв’язку з цим було знайдено перспективну альтернативу — Continuous Data Protection (далі — CDP). Спочатку ми успішно випробували цю технологію під час створення резервних копій наших внутрішніх ресурсів. В результаті вирішили надати можливість використання CDP нашим користувачам.

Головний її плюс — це зручність. Створення резервних копій здійснюється автоматично відповідно до розкладу, заданого користувачем. Розклад може бути заданий за допомогою інтуїтивно зрозумілого веб-інтерфейсу, використовуючи який можна як переглянути резервні копії, так і завантажити або відновити будь-яку з них.

Користувач може зберігати довільну кількість резервних копій та створених на їх основі архівних копій у межах дискової квоти, що відповідає його тарифному плану.

Інтерфейс системи резервного копіювання:

Інтерфейс CDP бекапів

Як відбувається процес створення резервної копії

Бекапи створюються за допомогою CDP-агента, який встановлюється на сервер, що підлягає копіюванню. Агент виконує команди віддані CDP-сервером. Таким чином, сервер управляє роботою агента та є сховищем резервних копій.

Робота CDP-агента відбувається на низькому рівні: фактично він є модулем ядра ОС. У процесі першого звернення з сервера агент розбиває жорсткий диск на логічні блоки, опис яких зберігається у спеціальній таблиці. Дані, що зберігаються на диску, пересилаються на сервер. Таким чином, відбувається первинна реплікація.

Ті блоки, що надалі змінюються, відзначаються агентом. При наступному зверненні сервера передадуть лише змінені блоки даних, що дозволяє прискорити процес резервного копіювання.

Як було зазначено, частота проведення резервного копіювання VPS серверів може змінюватись в залежності від побажань користувача та швидкості зміни даних на сервері. Наприклад приймемо, що реплікація проводитиметься щодня. За цей час навіть на завантаженому сервері змінюється відносно невеликий обсяг даних. Тому і передати цей обсяг даних можна швидше, заощаджуючи процесорний час і пропускну здатність мережі для більш пріоритетних завдань.

На CDP-сервері повністю зберігаються лише ті блоки, які були створені при першій реплікації. У всіх наступних реплікаціях зберігаються лише змінені блоки. На місці блоків, які не були змінені, створюються посилання на блоки з попередньої реплікації.

Простота керування блоками CDP-сервером досягається за рахунок наявності бази даних з їх детальним описом. В результаті обсяг дискового простору, який займає резервні копії, значно зменшується. При необхідності збереження резервної копії на локальному комп’ютері сервер збирає екземпляр резервної копії з необхідних блоків, використовуючи інформацію в базі даних.

Схематична ілюстрація створення перших двох резервних копій: Як працюють CDP-бекапи Крім створення резервних копій файлів, за допомогою CDP можна бекапити бази даних, які розміщені на VPS. Відновлювати можна базу даних повністю або окремі таблиці. Саме відновлення проводитиметься нашим технічним відділом.

Якщо у вас з’являться питання щодо CDP-бекапів, не соромтеся — пишіть у нашу службу підтримки 🙂

admin