Що таке Tor браузер і як він працює

Браузер Tor робить ваш трафік анонімним за допомогою мережі Tor. Якщо ви стежите за конкурентами, або не хочете, щоб ваш провайдер чи уряд знали, які сайти ви відвідували, браузер Tor буде чудовим рішенням.

Декілька моментів: сайти будуть працювати повільніше через браузер Tor, ніж у звичайному браузері. Також деякі основні вебсервіси блокують користувачів Tor.

Браузер Tor також є нелегальним у країнах з авторитарними режимами, в яких громадянам заборонено читати, публікувати щось та спілкуватися анонімно. Наприклад, у Китаї трафік Tor блокується всередині країни. Такі країни, як Росія, Саудівська Аравія та Іран працюють над тим, щоб заборонити громадянам використовувати Tor.

Журналісти та дисиденти по всьому світу використовують браузер Tor як основу онлайн-демократії.

Tor browser: что это и как работает Як використовувати браузер Tor

Використовувати браузер Tor просто — його потрібно завантажити та запустити так само, як і інший браузер на кшталт Chrome або Firefox. Браузер Tor доступний для ОС Linux, Mac та Windows.

Tor також доступний на мобільних пристроях. Якщо ви використовуєте Android, завантажте OrBot або OrFox в Google Play Store. Користувачі iOS можуть встановити OnionBrowser із Apple App Store.

Якщо ви ніколи не використовували Tor, перше, що ви помітите, — це те, що він повільніший за звичайні браузери. Хоча протягом останніх років він став швидшим. Тому, якщо у вас швидкий інтернет, ви навіть зможете дивитися YouTube-відео через Tor.

Браузер Tor дає доступ тільки до сайтів із розширенням .onion. Вони доступні лише у мережі Tor. Наприклад, спробуйте відкрити Facebook за посиланням https://www.facebookcorewwwi.onion через звичайний браузер. Ви побачите, що це не спрацює — такі посилання доступні лише через Tor.

У браузері Tor ви можете прочитати новини анонімно. Це стане в нагоді, наприклад, у країні, де ви не хочете, щоб уряд знав, які сайти ви читаєте, коли і як довго.

На жаль, у вас не завжди вдасться ним користуватися. Багато відомих сервісів блокують доступ до Tor, часто не показуючи зрозумілі повідомлення про помилки. Якщо сайт, на який ви зазвичай заходите, раптом видає помилку 404 при використанні Tor, швидше за все, він блокує його трафік. Сайти, які блокують Tor, можуть змусити вас пройти купу captcha-перевірок.

Як працює браузер Tor

Браузер Tor перенаправляє весь трафік через мережу Tor та робить його анонімним.

На картинках внизу показано, що Tor складається із трьох шарів комп’ютерів-посередників. Браузер Tor довільно підключається до одного з публічних вузлів, спрямовує трафік через вибраний комп’ютер-посередник і наводить трафік до точки призначення через третій фінальний вузол.

Как работает Tor: клиент получает список компьютеров в сети Tor

Як працює Tor: крок 1. Tor-клієнт Аліси отримує список комп’ютерів у мережі Tor від сервера довідника

Не дивуйтеся, якщо Google або інший сервіс привітає вас іноземною мовою в браузері Tor. Ці сервіси дивляться на вашу IP-адресу і намагаються вгадати вашу країну та мову. Але коли ви використовуєте Tor, ваше місце приховано. Tor-клиент Алисы выбирает произвольный маршрут к серверу назначения

Як працює Tor: крок 2. Tor-клієнт Аліси вибирає довільний маршрут до сервера призначення. Зелені посилання зашифровані, а червоні — ні

Якщо ви живете в країні, де Tor блокують, або вам потрібен доступ до сервісу, який не працює через Tor, ви також можете налаштувати для нього використання шлюзів. На відміну від адрес комп’ютерів входу та виходу для Tor, IP-адреси шлюзів не знаходяться в публічному лістингу. Тому веб-сервісам та урядам країн важко заблокувати їх. Шаг 3: Tor-клиент Алисы выбирает второй произвольный маршрут

Як працює Tor: крок 3. Якщо користувач заходить на інший сайт, Tor-клієнт Аліси вибирає другий довільний маршрут. І знову зелені посилання зашифровані, а червоні — ні

Мережа Tor перенаправляє весь трафік, але оптимізована для відвідування сайтів в інтернеті. Але не намагайтеся використовувати Tor для торентів — він не підтримує потрібний протокол UDP.

Джерело: стаття у виданні CSO

Валерия

Керую контент-напрямком, працюю у сфері маркетингу та редактури 4 роки.